Analyysi: Tammikuun romahdus

Yleistä

Monet kryptovaluuttoja seuraavat varmasti huomasivatkin lähes kaikkien valuutoiden romahtamisen, joka alkoi 15. tammikuuta. Tässä artikkelissa pohdimme syitä äkilliseen arvon laskuun ja pyrimme vertaamaan tilastoja edellisistä vuosista liittyen vastaaviin tapahtumiin.

Tilastot

Aluksi vertaillaan Bitcoinin (BTC) ja Ethereumin (ETH) nousua viimeisen vuoden ajalta. Alla olevista graafeista näkyy molempien valuutoiden yleinen kehitys. Käyrät ovat melko samanlaisia vertailessa muiden valuuttojen kesken. Molemmissa käyrissä huomataan marketcapin räjähdysmäinen nousu erityisesti siinä kohdin missä Bitcoin rikkoo 10000 dollarin rajan.

Bitcoinin hinnan kehitys viimeisen vuoden ajalta.
Ethereumin hinnan kehitys viimeisen vuoden ajalta.

Bitcoinin 10000 dollarin rajan rikkomisen seurauksena kryptovaluutat saivat paljon mediahuomiota, mikä toi kryptovaluutoihin erityisesti paljon kokemattomia sijoittajia. Tästä syystä suuren kysynnän seurauksena lähes kaikki valuutat lähtivät räjähdysmäiseen kasvuun kysynnän ylittäessä tarjonnan. Tammikuussa sijoittajien tilanne realisoitui ja joidenkin valuuttojen arvot romahtivat jopa puoleen alkuperäisestä. Siinä ei ole toki ainut syy joka johti laskuun, sillä samanaikaisesti muun muassa Etelä-Koreassa ja Kiinassa tuli esille kryptovaluuttoille mahdollisesti tulevaisuudessa tehtäviä säädöksiä. Tämän lisäksi myös ponzi huijaukseksi epäilty kryptovaluutta BitConnect romahti ja useat sijoittajat menettivät ison osan varoistaan. Myös aasian suunta vaikuttaa arvon laskuun sillä erityisesti Kiinassa on uudenvuoden jälkeen on tapana suuren kulutusaallon jälkeen kotiuttaa varoja kattamaan alkuvuoden kuluja.

Mitä ottaa ensi vuonna huomioon?

Kun suunnitellaan jo vuotta 2019 ja alkukevättä on syytä muistaa edelliset tapahtumat. Voisi siis kuvitella, että vastaavanlainen romahdus tapahtuisi ensi vuonna myös tammikuussa, sillä markkinat ovat noudattaneet jo samaa kaavaa vuosia. Kuitenkin pitää myös muistaa että arvo romahti vuonna 2017 myös juuri ennen joulua, eikä kannata jättää kaikkea vaan sen varaan että markkina reagoisi identtisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *