Kryptovaluuttojen vero-opas

Verohallinto ja verotus

Useimmille kryptovaluuttoihin sijoittaminen on pelkkää harrastustoimintaa, mutta kun toiminta menee ammattimaiseksi ja tulot kasvavat tulee olennaiseksi osaksi alkaa miettiä verotusta. Suomessa verottaja onkin herännyt ja tehnyt toistaiseksi voimassaolevan oppaan jossa kerrotaan miten kryptovaluutoiden verotus toimii Suomessa. Kryptovaluutoiden arvonnousu lasketaan verohallinnon mukaan pääomaverotuloksi. Verohallinnon kryptovaluutta oppaaseen pääset tästä.

Esimerkki

Henkilö X ostaa keväällä 1 Bitcoinin hintaan 1000 euroa, syksyllä henkilö X haluaa realisoida Bitcoinit, joiden hinta on noussut 2000 euroon. Henkilö X myy kaikki Bitcoininsa hintaan 1000 euroa kpl (1 kpl) ja siirtää tililleen myynnistä saadut rahat. Henkilö X on nyt tehnyt voittoa 1000 euroa (Tämänhetkinen arvo 2000 € – Alkusijoitus 1000 €). Henkilö X merkkaa pääomaverotuloksi 1000 € ja maksaa pääomatuloveroa 30% sillä henkilön X pääomatuloveron summa on alle 30 000 euroa. Yli 30 000 euron määrästä prosentti on kirjoitushetkellä 34 %.

Verotus kryptovaluuttoja treidatessa

Verottajan mukaan jokaisesta voitollisesta kaupasta on maksettava veroa, kun käydään kauppaa Fiat-valuutan (esim. Euro) ja kryptovaluutan välillä (esim. Bitcoin). Tätä ei kuitenkaan tarvitse maksaa jos kauppaa käydään pelkästään virtuaalivaluutoiden välillä esim BTC->LTC tai vaikkapa USDT->BTC. Tästä syystä useimmat kryptovaluuttapörssit esim. Binance, Bitfinex ja HitBTC käyttävät yhdysvaltain dollarin sijasta Tether (USDT) virtuaalivaluuttaa jonka arvo on sidottu yhteen dollariin. Kun vaihdat valuutan lopuksi esim Tethereistä Euroiksi, maksettava pääomavero menee yllä olevan esimerkin mukaan.

Verotus ulkomailla

Useat kryptovaluutoilla isoja määriä rahaa tehneet ovat jopa muuttaneet ulkomaille verovapauden perässä, sillä esimerkiksi Saksassa kryptovaluutoista ei tarvitse maksaa veroa. Verovapaus Suomesta kuitenkin vaatii melko paljon, sillä omistuksia ei saa jäädä Suomeen ja ulkomailla pitää asua jopa 3 vuotta. Tämä on kuitenkin hyvin tapauskohtaista ja verovelvollisuudesta voi päästä irti jo aikaisemmin. Verovelvollisuus katsotaan tapauskohtaisesti Verohallinnossa ja jos verovapaus kiinnostaa enemmän siitä kannattaa lukea täältä.

Verovapaat maat

Alla listattuna maita joissa kryptovaluutoista ei tarvitse maksaa veroa.

– Saksa
– Slovenia
– Singapore
– Tanska
– Valko-venäjä

Huomaathan että tietyt kriteerit pitävät täyttyä joissain kohdemaissa ja näistä kannattaa ottaa aina selvää kohdemaan verotoimistosta ennen kuin pakkaa laukut ja astuu lentokoneeseen. Lisäksi henkilöllä pitää olla verovapaus Suomesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *