Aloittelijan opas

Mikä on kryptovaluutta, miten ostan Bitcoineja tai miten käyn kauppaa kryptovaluutoilla?

Näihin kysymyksiin saat vastauksen tästä artikkelista, jossa perehdymme kryptovaluutta maailman perusteisiin.

Bitcoin, kryptovaluuttojen äiti ja muut kryptovaluutat

Aloittakaamme tunnetuimmasta kryptovaluutasta joka on Bitcoin (BTC). Bitcoin on hajautettu lohkoketjuteknologiaan perustuva virtuaalinen valuutta jonka keksijänä pidetään Satoshi Nakamoto nimimerkkiä käyttävää henkilöä. Hajautetun teknologiansa takia Bitcoinia ei pysty hallitsemaan mikään auktoriteetti, eivätkä edes valtiot. Tietyt valtiot tosin yrittävät rajoittaa kryptovaluuttojen laillisuutta kieltämällä niiden käytön.

Bitcoineja on mahdollista luoda “louhimalla” eli käyttämällä esimerkiksi näytönohjainta suorittamaan monimutkaisia laskutoimituksia. Kaikkien louhijoiden kesken arvotaan tietty Bitcoin määrä perustuen suoritettuihin laskutoimituksiin. Bitcoinien määrä on rajattu 21 miljoonaan, jonka jälkeen niitä ei voi enää louhia. Bitcoineista jo yli 16 miljoonaa on louhittu ja huomioitavaa on myös se että louhimisen vaikeustaso nousee samalla kun valuuttaa louhitaan. Aluksi Bitcoinia pystyi louhimaan huomattavasti nopeammin kuin nyt ja vaikeustaso lähenee rajaa mikä tekee siitä usein jopa kannattamatonta toimintaa ilman huippulaitteistoa ja alhaista sähkönhintaa.

Bitcoinin jälkeen markkinoille on virrannut useita virtuaalisia valuuttoja ja tällä hetkellä eri virtuaalivaluuttoja on jopa tuhansia. Suosituimmat valuutat ovat tällä hetkellä Bitcoinin lisäksi Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, Litecoin sekä Cardano.

Kryptovaluutoiden ostaminen

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on helppo aloittaa, kaikista helpoin on ostaa Bitcoinia sillä se on yleisin valuutta. Itse suosittelemme aloittelemaan ostamisen GDAX:ista sillä palvelusta pystyy suoraan ostamaan joko pankkikortilla tai tilisiirrolla, mikä nopeuttaa huomattavasti verrattuna esim. live kaupantekoon. Jos haluat ostaa jotain muuta valuuttaa kuin Bitcoinia suosittelemme ostamaa esim. Litecoinia alkuun (saa suoraan GDAX:ista) sillä sitä voi siirrellä useiden kaupankäyntialustojen kesken ilman suurempia kuluja verrattuna Bitcoiniin. Useissa kaupankäyntialustoissa joudut todistamaan henkilöllisyytesi ajokortin ja passin avulla, joten kannattaa varata nämä valmiiksi.

Miltä näyttää kryptovaluutoiden osoitteet?

Esimerkki Bitcoin (BTC) lompakon osoitteesta: 12P7c9Yv4NZGKcLNBFgHG9rjwMhZ8AUtW1
Esimerkki Litecoin (LTC) lompakon osoitteesta: LYcwaWQSfBsYy7T5QaAyj94MaW5VwyC2TX
Esimerkki Ethereum (ETH) lompakon osoitteesta: 0x8E233D8B496A9D23E6bF87A5Ca92B85e6019afE3
Nämä ovat esimerkkejä kryptovaluutoiden osoitteista. Muista tarkistaa aina oman lompakkosi osoite ennen valuutan lähettämistä.

Treidaus ja kaupankäynti kryptovaluutoilla

Yllä oleva kuva on esimerkki kaupankäyntialustasta, kuvassa on GDAX. Vasemmalla order form kohdassa näkyy tilin saldo euroissa sekä Bitcoineissa (BTC). Näiden alla market, limit ja stop kaupankäyntityypit.

Market komenolla ei tarvitse asettaa muutakuin joko oston (buy) tai myynnin (sell) ja Bitcoinien (BTC) määrä, jonka jälkeen place order nappia painamalla ostat tai myyt aina parhaaseen tarjolla olevaan hintaan välittömästi.

Limit vaihtoehtolla asetat hinnan jolla olet valmis joko myymään tai ostamaan valuuttaa. Näin varmistat kaupallesi juuri sen hinnan mitä tarvitset.

Stop order komento asettaa market myynti tai ostokomennon kun hinta kohtaa asettaman arvon. Tällöin tarjouksesi ei näy kaupankäyntialustan tilauskannassa, mutta näkyy trade history kohdassa suoritettuna kauppana.

Order book kohdassa näkyvät osto ja myyntikomennot. Alhaalla vihreällä ostokomennot ja ylhäällä oranssina myyntikomennot. Market size kertoo tilauksen koon Bitcoineina.

Price chart kohdan alla ensimmäisenä näkyy hinta kynttilöinä (candle). Kynttilät kertovat tietyn aikamääreen sisällä tapahtuneiden kauppojen avaushinnan, korkeimman hinnan, matalimman hinnan ja sulkuhinnan. Yleensä käytetään terminä OHLC kynttilä (candle). Eri kirjaimet tarkoittavat seuraavaa: Open = avaus, high = korkein, low = matalin ja close = sulku.

Open orders tekstin alla lukee omat avoimet tilauseksi ja fills kohdan alla on kaupankäynti historia. Siitä näät mitkä omat kaupat ovat jo toteutuneet.

Trade history kohdan alla näkyy kaikki toteutuneet kaupat reaaliajassa.

Vaihtoehtoiset pörssit aloittelijoille

Jos koet että GDAX ei ole sinulle sopiva kryptovaluuttapörssi, suositelemme pörssejä johon on mahdollista siirtää euroja. Näitä ovat esimerkiksi BitBay ja Exmo.